Träna inför veterinärbesiktning

Det är mycket trevligt att vara veterinär vid islandshästtävlingar, man möter så många förväntansfulla ryttare och ser så många fina hästar. Det är dock inte alltid så lätt att besikta islandshästar p.g.a. alla deras gångarter, riktigt svårt blir det om hästen inte kan gå rent eller inte kan visas för hand. Detta kan ganska lätt tränas hemma före tävlingen så både ryttare och häst vet vad de bör göra.

Den ideala visningen av en häst vid veterinärbesiktning går till på följande sätt :

Ställ upp hästen på anvisad plats. Ställ dig själv framför hästen men håll bara i grimskaftet. Hästen ska stå still av sig själv. När veterinären tittat runt på hästen är det dags för rörelsekontroll. Hästen ska trava i medeltempo ca 25 meter på rakt spår med långt, löst grimskaft, sakta av till skritt, vänd hästen så att du själv är på utsidan under vändningen. Låt hästen trava tillbaka på ett rakt spår mot veterinären. Se till att du själv är bredvid hästen, absolut inte framför. Stanna hästen framför veterinären.

Hur tränar man detta ?

Att lära hästen att stå still är jag övertygad om att alla kan träna själv, det gäller bara att ta sig tid för detta. Betydligt svårare verkar det vara att lära hästarna att trava på kommando. Först måste du lära hästen ett framåtkommando, att hästen går framåt på en given signal. Obs! Du kan inte dra fram hästen, den måste gå fram av sig själv !!! Detta kan du t.ex. träna till och från hagen.

När du är säker på att hästen kan framåtkommandot i skritt så börjar du träna detta i ökad hastighet. Bry dig inte om vilken gångart det blir i början, huvudsaken är att hästen springer bredvid dig. Din position bör vara vid hästens hals eller bog. Är du för långt fram saktar ofta hästen av, är du för långt bak kan du ha svårt att hålla honom.

När hästen piggt, glatt och lydigt, springer bredvid dig är det dags att träna trav. Hästen har lättast att fatta trav när han är avspänd och går i en lång form med sänkt hals och huvud. Denna form förutsätter att du inte behöver dra i grimskaftet, hästen måste vara så lydig och följsam att den springer bredvid dig med löst hängande grimskaft. Träna gärna travkommandot när du rider, säg ”trav” varje gång du sätter igång hästen i trav.

Du kan också visa hästen i tölt men då måste denna vara klockren och hästen väl mjukgjord utan några spänningar i nacke eller hals. Detta är det få som klarar. Grisepass är ingen gångart som lämpar sig för rörelsekontroll.