[child_pages list=”true”]

Sopa

Sopa aldrig när hästarna är inne i stallet ! Sopa gör du för din egen skull, bespara hästarna detta.

Gör i ordning stallet i god tid innan du tar in hästarna. Låt det gå minst två timmar efter du har halmat, sopat eller fodrat så hinner dammet lägga sig. Om du ser ett dammoln när du sprider ut höet eller halmen är balen inte bra, inte heller om den luktar unket, den innehåller troligen mögelsporer och ska inte användas.

Hästar har känsliga luftrör och blir lätt irriterade, har hästen fått en kronisk hosta är det svårt att få den helt frisk igen.

Ta tempen

Nu på vintern tillåter inte alltid väglaget att man rider. Passa då på att göra sådant som är bra att göra men sällan blir av … ta tempen på din häst! Ta tempen ett par dagar, gärna både på morgonen och på kvällen så vet du vad han har i normaltemperatur.

När du ändå tar tempen kan du räkna hur många andetag han tar på en minut. Detta normalvärde kan vara mycket användbart t.ex. för att veta om du har skrittat av hästen tillräckligt. Det är lika viktigt att ”värma upp” en häst i början av ett ridpass som att ”värma av” honom i slutet av ridpasset. Du bör inte ställa in hästen i stallet förrän andningen är nere i normalfrekvens, andas han fortare bör du leda honom tills andningen lugnat sig. Följer du denna rekommendation minskar risken avsevärt för att din häst har träningsvärk nästa dag.

Sandkolik

Snart är våren här och de första gröna stråna sticker snart upp ur jorden. Det är inte många hästar som kan motstå detta, många får riktigt begär och drar upp gräset med rötterna och slukar allt glupskt. Med rötterna följer en hel del sand eller jord och detta kan ställa till besvär i tarmen. Sanden är tung och hamnar i tarmslingorna på botten i buken, detta stör tarmfunktionen och kan ge återkommande kolikanfall. Det finns dock hjälp mot detta. Om du vet att du har en glupsk häst kan du ge Psyllium-frö (lopp-frö) profylaktiskt, 1 dl om dagen kan göra underverk. Psylliumfröna får ett geléhölje runt sig när de blir fuktiga, sanden fastnar i geléet och kommer ut med träcken. Blanda gärna psylliumfröna i lite uppblött betfor precis innan du fodrar så ökar smakligheten. När betet väl kommer igång behöver du inte ge psylliumfrö mer. Be din foderleverantör att ta hem psylliumfrö, grossist är www.risenta.se .

Linfrö har samma verkan som psylliumfrö, men där är en viktig skillnad. Linfrö innehåller vätecyanid (blåsyra), ett mycket giftigt ämne, som frigörs när kärnan krossas. Fröet måste kokas för att oskadliggöra detta. Kokt linfrö tål inte att förvaras, du måste alltså koka nytt till varje utfodring.

Fång

Försommaren är en farlig tid för fånghästar. Fång beror på en förändring av den mikrobiologiska tarmfloran (bakterier och svampar). Foderbyten måste ske successivt så att tarmfloran hinner anpassa sig, ta det försiktigt när du vänjer hästen vid betet.

Fånghästar är extra känsliga för foderförändringar. Gräs och örter i tillväxtfas dvs. före blomningen har ett högt näringsinnehåll och lite fibrer, när växten har blommat och gått i frö sjunker näringsinnehåller och fiberandelen ökar. Av denna anledning bör inte fånghästar gå på kortklippt gräs, på växande vallar eller i hårt nerbetade hagar. Välj om möjligt en hage med ogödslat, magert naturbete. Har du inte tillgång till detta är det bättre att fodra med hö/halm och bara låta fånghästen beta en liten stund varje dag. Längre fram på sommaren när gräset har blommat kan de flesta fånghästar gå på bete dygnet om. Vissa hästar kan också fungera med munkorg, se bara upp för skavsår.

Doping

Doping är ett otrevligt ämne men nog så viktigt att informera om. Alla vill vi våra hästar väl, tänk bara på att kolla innehållet i det du ger hästen och det du äter själv! Vid tävlingar får du som ryttare inte heller vara dopad vilket inte alla tänker på. Är du t.ex. diabetiker eller har astma och tar medicin för detta behöver du läkarintyg på att din medicinering är nödvändig. I vissa fall behövs också dispens från FEIF (via sportutskottet i Islandshästförbundet). Bra information hittar du på Riksidrottsförbundets hemsida www.rf.se . På apoteket kan du hämta en utmärkt liten folder, ”Dopingklassade läkemedel”, där du lätt kan se vilka läkemedel till människor som är klassade som doping. Motsvarande lista för hästar hittar du på Ridsportförbundets hemsida  www2.ridsport.se . Tänk på att även vissa kosttillskott kan innehålla dopingklassade ämnen, du som ryttare är skyldig att kontrollera detta.

Giftiga växter

Nu när hösten närmar sig minskar betets tillväxt, gräset slutar växa när dygnsmedeltemperaturen är under +10°. Normalt sett äter inte djur giftiga växter så länge det finns annat att äta. Om hästarna går i en hage med så lite bete att de inte blir mätta ökar risken att de äter växter som inte är bra för dem. En svältande häst kan börja äta giftiga växter för att överleva, detta ger allt för ofta kroniska leverskador. Många hästar är lite för tjocka vid den här tiden på året, ska man banta hästen måste man se till att det inte finns olämpliga växter i hagen. En växt som man alltid ska ta bort är idegran, denna är extremt giftig men smakar ganska gott, 5 barr räcker för att ett barn ska dö! Ekollon bör tas bort från mindre hagar, vissa hästar får smak på ekollon och äter maniskt upp alla de hittar. I större hagar brukar inte ekollon vara något problem. Tänk på att hö och ensilage inte heller ska innehålla giftiga växter, giftet försvinner oftast inte vid torkning eller lagring.
Det finns bra sidor på internet med information om giftiga växter :
www.linnaeus.nrm.se/flora/giftig.html
www.odla.nu/giftinformation
www.giftinformation.se
Något alla djurägare borde läsa är Ingela Lindskogs artikel ”Giftiga växter”, du hittar den på
www.taurus.mu/taurus_UserFiles/File/artiklarofakta/giftigavxter.pdf

Veterinärens  tips  nr 7-2006

Löss

Vid installningen på hösten drabbas vissa hästar av löss, ofta samma hästar år från år. Man ser sällan lössen, lusäggen däremot ser man som gulvita prickar mitt på hårstråna. Om din häst kliar halsen mycket och hårstråna i pälsen under manen är avbrutna på mitten så har din häst troligtvis drabbats av pälsätande löss. Varifrån lössen kommer och varför bara vissa hästar drabbas vet man inte. Det är inte särskilt smittsamt mellan hästar och smittar inte till andra djurslag eller människor.
Numera är behandlingen mycket enkel och effektiv. Köp ”Switch” och häll det i manen och svansroten, bruksanvisning följer med förpackningen. Upprepa behandlingen efter tre veckor. Tvätta hästens ryktsaker med vanligt fettlösande rengöringsmedel (typ Ajax). Under behandlingstiden används lämpligen bara en piggborste av plast till hästen. Stallet behöver inte rengöras eller saneras.
Switch kan du köpa i ridsportaffärer, på ”Granngården”, ”Eko-hallen”, m.fl.

Nu är det också dags för avmaskningen inför vintern, oktober är den ideala tiden för detta. Väntar man längre är det risk att parasiterna går i vinterdvala och inte är mottagliga för avmaskningsmedel. Avmaskar man med ett ivermectin-preparat i oktober så övervintrar inte de farliga blodmasklarverna i hästen. Nu är det också lämpligt att avmaska mot bandmask, ca 60 % av hästarna i Sverige har bandmask! Bandmask behandlas med ett prazikvantel-preparat. Det finns ett effektivt kombinationspreparat, kontakta din veterinär för recept på detta.