Vi erbjuder bete och helårsinackordering för all sorters hästar. Ston och valacker i alla åldrar och hingstar upp till 3år.

Hästarna går i åldersblandade flockar, vi har aldrig en flock med enbart unghästar utan det finns alltid någon äldre som går med i flockarna för det blir mycket lugnare då.

Vi har stora kuperade hagar med blandat åker, äng och skogsmark. Hästarna rör sig mycket på ett naturligt sätt, är det varmt så står de ofta uppe på en höjd där det blåser lite och om det blåser mycket så står de ofta nere i dalgången eller inne i skogspartierna.

Vattenplatser, grindar och saltsten är alla på distans från varann så att det blir naturligt för hästarna att gå till de olika platserna när de känner att de behöver det. Det gör också att det inte blir något bråk.

Nästan alla hagar har rinnande vatten i bäck, en hage har termobar med flottör och en hage har 600L vattenkar.

Hästarna får universal saltsten som bland annat innehåller selen och andra viktiga spårämnen.

Hagarna växelbetas även av våra får för att hålla nere parasitnivåerna och slybuskarna.

Vi har inte mycket insekter men såklart finns det lite knott och bromsar.

 

I flera av flockarna är det blandat med ston och valacker men vi är mycket noga med att valackerna inte får visa hingstintresse för stona då vi har många avelsston på gården. Valacker som visar hingstintresse eller som man är osäker på om de kan gå med ston får gå i valack eller hingstflock.

De uppdelningar vi brukar ha under sommaren är;

Unghingstar 1-2år (har de varit här som 2åringar och uppfört sig så kan de komma igen som 3åringar)

Ungston och valacker

Sto med föl                                 Vi brukar ha 2-10 föl på gården varje sommar

Pensionärshästar.                     Pensionärshästarna mår väldigt bra av att gå i de kuperade hagarna, deras kroppar håller igång
fint och de står inte och blir stela. Många gånger har vi pensionärshästarna ihop med sto och föl,
pensionärerna älskar att agera barnvakter.

Fånghästar/ponnier.                Vi har en stor fin hage där betet är magert och bra för fånghästar, blandat öppen äng och skogsbete.

Konvalescenthästar.                 Vi har många hästar som går här som konvalescenter, de vilar samtidigt som de tränar upp sig själva på
ett naturligt sätt och den kuperade marken är mycket muskeluppbyggande.

Ridhästar.                          Vi har beteshagar för ridhästar inom rimligt avstånd från stallet så man lätt kan ta in sin häst
för ridning/träning. Vi har en rundcoral under tak och en stor hårdpackad ridbana. Det finns fina
ridvägar upp på åsen och under vinterhalvåret så kan vi rida på stranden nere i Båstad.

Avelshingst med ston.             Vi har en egen russhingst som tar emot alla sorters ston. Han går på naturlig betäckning med sina ston.
Vi brukar också låna in en islandshingst under sommaren för fribetäckning.

Ston som ska föla                Vi tar hand om fölövervakning. Stona går nere vid gården och fölar där, när fölet är ca 1vecka och
går/springer/äter/bajsar så släpps sto med föl upp i större hage i grupp.

Vuxna valacker.                         En grupp för de valacker som visar hingstintresse eller som är osäkert om de kan gå med ston.

Vi har en seminstation så om man vill ha sitt sto seminerat så kan vi hjälpa till med detta. Gunilla är godkänd seminveterinär och Minna är seminassistent.

 

 

Var 6-12 vecka kommer hovslagare och kollar hästarnas hovar, det är hovslagaren som avgör om hästarna behöver verkas eller inte. Vi för journal på alla verkningarna och skoningarna. Självklart är hovslagarna vi anlitar godkända av svenska hovslagarförbundet.

2022 tar vi emot 1års hingstar av alla raser. Vi släpper helst inte in 1 ensam häst utan vill helst att det kommer minst 2 hästar vid varje nytt insläpp i grupperna.

Alla hästar som kommer till betet kommer avmaskas när de anländer till gården och hästarna kommer även att avmaskas under betet. Det är rekommenderat att avmaska regelbundet när man har mer än 15hästar som kommer och åker från gården varje dag. Det är dessutom rekommenderat att regelbundet avmaska alla unghästar upp till 4år ålder. Vi tar samlings maskprov på våren innan betessläpp.

Alla hästar ska vara vaccinerade mot stelkramp och influensa, vi kan vaccinera hästarna.

I priset ingår daglig tillsyn (1-2ggr/dag), bete och saltsten. Självklar får man komma och hälsa på sina hästar men vi vill gärna att man meddelar innan då vi gärna vill ha koll på vilka som rör sig runt hästarna. Hos oss är det inte tillåtet att mata hästarna i hagen, ska man ge de någon extra mat så får det ske utanför hagen och utom synhåll från hagen. Unghästar som går här på sommarbete får ej tas från hagen då detta stör flocken.

 

Exempel på veterinära tjänster som vi erbjuder till häst; vaccineringar, besiktningar, kastrering av hingstar, Ultraljud av ston.

Vi erbjuder också kastrering av hingstarna på hösten i god tid innan de åker hem, bra miljö för hingstarna att läka och praktiskt för ägaren. Pris för kastrering från 3000kr inkl moms